Vliegtuigcrashes
Vliegtuigcrashes
Short - Stirling Mk.IV LK170
Eede
database-id

Kaart: Crash locatie bij benadering
Regio:Zeeuws-Vlaanderen
Locatie:Eede
Crashdatum:19-09-1944
Functie: Bommenwerper
Toestel:Short-Stirling Mk.IV
Markering: LK170
Unit/Sqdn:No. 295 Sqn
Group: Airborne Forces
Piloot: Hall, Ray .A. 
Basis: Harwell
Missie:Bevoorading paratroopers Arnhem
Oorzaak: Crash/Neergeschoten
Reden:Flak/Luchtafweer
Afbeelding van een Stirling Mk.IV | bron: wikipedia

Slachtoffers
KIA1MIA 7WIA 0UNK0
EVD 0ESC 0POW 0Safe 0
Meer informatie

Bemanning
IDNaamRangRolmil_idState
4572Hall, Ray .A. Flight SergeantPiloot1803436MIA
4573Marston, Arthur F/Sgt.Navigator1578493MIA
4574McDonald, E.P. Flight SergeantAir Bomber MIA
4575Fanthorpe, B. SergeantWireless Operator1621519MIA
4576John, E.S. SergeantFlight Engineer1836381MIA
4570Wheeler, Alfred Stanley SergeantAirgunner KIA
4577Enderby, Norman Driver T/10679621MIA
4578Holdsworth, Francis Cliffe Driver T/14394044MIA
Beschrijving Crash

op 19 september stegen 16 Stirlings op van de basis in Harwell. Hun taak was om voorraden af te leveren voor de troepen in een van de droppingzones tijdens operatie Market Garden. Dit waren gevaalrijke missies omdat er laag moest worden gevlogen. Van de 16 toestellen werden er twee zwaar beschadigd en een storte neer. Dit was het toestel van Flight Sergeant Ray Hall. Het toestel was zwaar beschadigd door de Duitse Flak toen het verticaal de grond insloeg ter hoogte van de woning van F.B. van Riet in Eede (W35) nabij de Belgische grens.

Alle bemanningsleden verloren tijdens de crash hun leven. Ook de twee militairen van 253 Airborne RASC die de droppings uitvoerden kwamen om. 

Omdat het gebied in de frontlinie lag en de bewoners waren geevacueerd duurde het enige tijd voordat de lichamen konden worden geborgen. Een aantal van de omgekomen bemanningsleden zou volgens een brief uit 1961 in het voorjaar van 1945 door Engels militairen geborgen zijn. In de zomer van dat jaar werden door de dienst Landbouw Herstel nog twee lichamen gevonden. Omdat het toestel zo diep in de grond was geslagen en de put volliep met water zou de berging vervolgens zijn afgebroken.

Een van de in de zomer van 1945 gevonden lichamen kon worden geidentificeerd als Alfred Stanley Wheeler van de ander kon de identiteit niet worden vastgesteld. Beide slachtoffers zijn naast elkaar begraven op de begraafplaats in Adegem.

De stukken zijn onduidelijk over het totaal aantal gevonden vliegers. Luchtlandingen Arnhem en de Slag om Arnhem

Op 17 maart start operatie Market Garden. De luchtlandingen in de omgeving van Nijmegen en Antwerpen. In plaats van het openen van de vaarweg naar Antwerpen heeft Montgomery zijn pijlen gericht op het Rührgebied. Patton is onderweg naar Duitsland en met de gedurfde luchtlandingen zou Montgomery de oorlog in een klap voor de kerst willen beslissen. Het loopt echter anders. De Luchtlandingen en acties zorgen niet voor de gewenste doorbraak. Doordat de aanvoerlijnen naar het front veel te lang zijn geworden wordt het belang van een toegankelijke haven van Antwerpen steeds belangrijker. Tijdens Market Garden vliegen veel toestellen over Zeeland. Een aantal van hen maakt in Zeeland een noodlanding of crasht
Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij svp het database-id